Jak vybrat světlo do dílny?

Aby pracovní osvětlení plnilo svůj účel, je třeba věnovat jeho výběru dostatečnou pozornost. Než začnete hledat konkrétní model, promyslete si, co od světla očekáváte. Na trhu existují LED pracovní světla, která se liší nejen výkonem, ale také druhem světla, napájením a možností umístění.

Výkon pracovního světla

Výkon je pravděpodobně jedním z prvních parametrů, na které se zaměříte při hledání světla do dílny. Nejmenší světla mají výkon kolem 10 W, zatímco největší mohou dosahovat až 200 W. Při výběru je ale dnes lepší se orientovat spíše podle světelného toku udávaného v lumenech než podle příkonu ve wattech. Díky LED technologii už není příkon tak důležitý jako u klasických žárovek a někteří výrobci už dokonce neuvádějí informace o příkonu u LED světel. Srovnávacím parametrem jsou dnes spíše údaje o světelném toku u dávané v lumenech. Běžná 60W žárovka vydává stejné množství světla jako LED žárovka s výkonem 700 lumenů.

 

Účel použití pracovního světla

Rozhodnete-li se pro světlo nad pracovním stolem ve dílně nebo pracovní LED reflektor na stavbě, je důležité zvolit vhodný typ. Do dílen jsou nejvhodnější montážní lampy. Ty jsou určeny především pro interiéry a mívají praktický háček pro zavěšení. Některé modely umožňují také přichycení pomocí magnetu. Pokud potřebujete světlo pro venkovní použití, zaměřte se na ochranné IP krytí. Vybírejte modely s minimálním stupněm krytí IP 54. Pro stavební reflektory je velmi vhodné, aby disponovaly odolným rámem, který chrání světelný zdroj a usnadňuje manipulaci.
Je možné volit i univerzální modely pro interiéry i exteriéry s ochranou IP 44 nebo vyšší.

 

Zdroj napájení světla

Pracovní světla mohou být napájena přímo ze sítě, v takovém případě je dobré myslet na to, aby světlo disponovalo dostatečně dlouhým napájecím kabelem. Lepší volbou jsou často dobíjecí modely, nebo levnější varianty vyžadující tužkové baterie. Tato praktická světla jsou ideální například při výpadku proudu nebo na dovolené v přírodě. Nicméně nejsou vhodná pro dlouhé a nepřetržité osvětlování.

Velikost světla

Rozměry světla obvykle korespondují s jeho výkonem. Obecně platí, že čím větší svítilna, tím vyšší světelný tok poskytuje. Pokud potřebujete osvítit celou místnost, dílnu nebo garáž, vybírejte větší pracovní reflektory. Stejně tak ve venkovních prostorách se osvědčují větší modely.

Pro občasné osvětlení během menších oprav nebo při výpadku elektrického proudu postačí menší kapesní svítilna nebo čelovka. Praktické jsou i varianty svítilen, které je možné dát kolem krku a uvolnit si tak ruce pro práci. Je také vhodné zohlednit velikost světla s ohledem na skladování. Menší ruční svítilny lze snadno schovat do skříňky, auta, nebo nebo šuplíku. S velkými pracovními reflektory může být v tomto ohledu někdy problém s umístěním.

Další funkce pracovního světla

Vedle výkonu a účelu použití je rovněž dobré zvážit další funkce, které byste chtěli, aby vaše pracovní osvětlení mělo. Mezi populární možnosti patří možnost regulace jasu, různé režimy osvětlení (například teplé a studené světlo) nebo přítomnost čidla pohybu pro automatické zapnutí a vypnutí světla. Možné je i spojení reflektoru s rádiem.

x

Vnitřní parapety

PVC Krytky

Tyto koncovky jsou univerzální, můžete je použít jak před aplikací omítky, tak v případě hotových omítek. Jsou tvarem a principem podobné hliníkovým koncovkám před omítkou.


Venkovní parapety

PVC Krytky

Tyto koncovky jsou univerzální, můžete je použít jak před aplikací omítky, tak v případě hotových omítek. Jsou tvarem a principem podobné hliníkovým koncovkám před omítkou.

Hliníkové krytky před omítkou

Tyto koncovky zvolte v případě, že na domě omítku ještě nemáte hotovou. Omítka pak částečně koncovky přikryje, budou v ní zapuštěné. Tyto koncovky je však možné použít i v případě, že jsou omítky již hotové.

Hliníkové krytky po omítce

Tyto koncovky volte v případě, že kolem oken máte omítku již hotovou. Koncovka pak k čisté omítce přiléhá a případné nerovnosti se zatmelí. Tyto koncovky není vhodné použít, pokud nejsou omítky hotové.