Vlastní FVE na balkoně: zelená energie pro každý dům

 

Balkon či terasa jsou místa, která mnoho z nás vnímá jako odpočinkový koutek, místa, kde si můžeme užít ranní kávu, odpolední sluneční paprsky nebo večerní setkání s přáteli. Ale co kdybychom vám řekli, že Váš balkon může být také zdrojem čisté, obnovitelné energie? Ano, správně jste slyšeli. Fotovoltaické elektrárny na balkony a terasy, nabízejí řadu výhod, které stojí za zvážení. Pojďme si blíže prozkoumat, proč je investice do FVE na balkon skvělým krokem směrem k udržitelné budoucnosti.

1. Zelená energie na dosah ruky

Instalací fotovoltaických panelů na balkon, nebo terasu získáte téměř okamžitou možnost vyrábět vlastní elektřinu přímo u sebe doma. Tato energie je zcela čistá a obnovitelná, což znamená, že přispíváte k ochraně životního prostředí a snižujete závislost na fosilních palivech. Váš balkon tak může sloužit nejen jako venkovní prostor, ale také jako malá elektrárna.

2. Úspora na elektřině

Jednou z hlavních výhod FVE na balkoně, nebo terase je finanční úspora na elektrické energii. Energii vyrobenou z fotovoltaických panelů můžete využít přímo pro své domácí potřeby, což znamená nižší účty za elektřinu. Při aktuální zastropované ceně elektřiny 6 Kč / kWh, celkem vč distribuce cca 8,5 - 9,5 Kč/kWh vám balkonový solární systém vyrábějící 400 kWh ušetří až 3800 Kč za rok. Počáteční investice ve výši necelých 17 tisíc Kč by se vám tak měla vrátit za 4 – 5 let. Počítat přitom můžete zhruba s 15 - 20 lety provozu.

3. Snadná instalace a údržba

Fotovoltaické panely se v současné době vyrábějí z velmi kompaktních a lehkých materiálů, což usnadňuje jejich instalaci v podstatě kamkoli. Mnoho moderních modelů je navrženo tak, aby bylo možné je snadno připevnit k zábradlí nebo stěně. Údržba je také minimální – obvykle stačí pravidelně odstranit prach a špínu z povrchu panelů.

instalace stroxxenergy

Foto: Instalace FV panelů STROXX Energy

4. Zvýšení hodnoty nemovitosti

Investice do FVE na balkon může také pozitivně ovlivnit hodnotu vaší nemovitosti. Energie z obnovitelných zdrojů se stává stále atraktivnější pro potenciální kupce a nájemníky. To může zvýšit atraktivitu vaší nemovitosti na trhu a potenciálně i zvýšit její prodejní cenu.

FV panely

Foto: Instalace FVE zvyšuje hodnotu a atraktivitu Vaší nemovitosti

5. Osobní přínos pro životní styl

Mít vlastní FVE na balkoně může být také způsobem, jak aktivněji přispívat k ochraně životního prostředí a učinit udržitelné volby součástí Vašeho každodenního života. Vědomí, že vyrábíte svou vlastní elektřinu a snižujete svou ekologickou stopu, může být velkým motivátorem k tomu, abyste se angažovali v ochraně naší planety.

panel3

6. Legislativa

Malá balkonový sada FVE o výkonu 800Wp splňuje parametry mikrozdroje a podmínky pro zjednodušené připojení definované ve vyhlášce §16 o připojení k elektrizační soustavě bez přetoků (bez instalace relé to v ČR ani SR není možné). Odpadá tak nutnost žádat o povolení a stačí jen jenom instalaci nahlásit (zbytek EU bez nutnosti instalace relé). V případě že máte 3-fazové připojení, již máte instalovaný elektroměr 4Q (měří i přetoky) a tím je pro vás celý proces jednodušší a rychlejší! Cena odpojovacího relé se pohybuje okolo 1500 korun a instalovat jej může pouze elektrikář. Pokud není zajištěna stálá spotřeba domácnosti vyšší, než je instalovaný výkon fotovoltaiky, je nutné připojit odpojovací relé. Například při zapnutém spotřebiči se spotřebou například 500 wattů, a výrobou 400 wattů, tak nemůže dojít k přetokům. A v momentě, kdy se spotřebič vypne, relé odpojí fotovoltaiku.

 

Závěrem lze konstatovat, že instalace fotovoltaických panelů na balkoně přináší řadu výhod, které zahrnují úsporu nákladů na elektřinu, zelenou energii na dosah ruky, zvýšení hodnoty nemovitosti a osobní přínos pro životní styl. Pokud hledáte způsob, jak přispět k udržitelnosti a zároveň využít přínosy obnovitelné energie, FVE na balkoně by mohly být tou správnou volbou pro Vás.

x

Vnitřní parapety

PVC Krytky

Tyto koncovky jsou univerzální, můžete je použít jak před aplikací omítky, tak v případě hotových omítek. Jsou tvarem a principem podobné hliníkovým koncovkám před omítkou.


Venkovní parapety

PVC Krytky

Tyto koncovky jsou univerzální, můžete je použít jak před aplikací omítky, tak v případě hotových omítek. Jsou tvarem a principem podobné hliníkovým koncovkám před omítkou.

Hliníkové krytky před omítkou

Tyto koncovky zvolte v případě, že na domě omítku ještě nemáte hotovou. Omítka pak částečně koncovky přikryje, budou v ní zapuštěné. Tyto koncovky je však možné použít i v případě, že jsou omítky již hotové.

Hliníkové krytky po omítce

Tyto koncovky volte v případě, že kolem oken máte omítku již hotovou. Koncovka pak k čisté omítce přiléhá a případné nerovnosti se zatmelí. Tyto koncovky není vhodné použít, pokud nejsou omítky hotové.